sâmbătă, 12 mai 2012

Bursă individuală Comenius, Marea Britanie, 7-12 Septembrie 2009


Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale prin Programul de Învățare pe Tot Parcursul Vieții-Comenius, oferă cadrelor didactice posibilitatea de a benneficia de un curs de formare, în țară sau în afara țării, în țările membre ale Uniunii Europene. Oferta de cursuri este deosebită și oricine dorește să-și îmbunătățească performanțele profesionale poate accede la un asemenea curs, experiența acumulată fiind remarcabilă. Din punctul meu de vedere vă pot spune că nimic nu se compară cu o asemena experiență, fiind la a doua bursă Comenius obținută în Marea Britanie consider că activitatea și experiența mea profesională s-au îmbunătățit vizibil. Cursul de formare pe care l-am urmat în Marea Britanie în perioada 7-12 septembrie 2009 ( ONE WEEK COURSE FOR TEACHERS OF GEOGRAPHY AT SECONDARY LEVEL (AGES 10-19) SOUTHAMPTON) a avut ca obiective:
-          noile idei și tehnici de predare a Geografiei;
-          o introspecție în predarea geografiei în Liceele Britanice;
-          posibilitatea de a compara modul de predare a Geografiei în diferite țări europene, pentru a face schimb de idei și de a dezvolta legături cu profesori din alte țări europene.
Cursul de formare continuă Comenius finanțat prin Programul de Învățare pe Tot parcursul Vieții a fost în valoare de 1965 Euro, din care 1015 Euro din fonduri Comenius și 950 Euro din fonduri F.S.E. (Fondul Social European ).  Acest curs a prilejuit întâlnirea a 15 cadre didactice din Suedia, Finlanda, Estonia, Belgia, România, Grecia, Italia și Marea Britanie.
Principalele activități desfășurate pe perioada cursului au fost:
-          Seminar: prezentarea Sistemului Educațional Englez de către Inspectorul pentru Educație David Cook;
-          Turul orașului Southampton incluzând și aspectele geografice realizat de către ghidul Don Robertson ;
-          Curs : Introducere în C.L.I.L. (Integrarea conținuturilor și limbajului în învățare) cu accent pe Geografie, cu prof.dr. Diana Hicks; atelier de lucru, tehnici și metode folosind texte în lecțiile de geografie cu dr. Diana Hicks;
-          Vizitarea orașului Londra: vizitarea Palatului Parlamentului, Observatorului astronomic Greenwich;
-          Vizitarea Școlii Bitterne Park din Southampton, cu observarea unor lecții de geografie, fizică, engleză;
-          Seminar : prezentarea Curriculum-ului Național la geografie în liceele britanice realizată de către prof. de geografie (șef  departament Geografie) Dan Goldstraw de la Colegiul Cantell de Matematică-Informatică ; discuții de grup pentru compararea predării geografiei în diferite țări – curriculum, materiale, metode, evaluare, performanțe, politici educaționale etc.
-          Vizitarea rezervației naturale New Forest: turul Centrului de Studiu-Casa din copac, vizitarea satului Beaulieu și a ruinelor Abbey;
-          Vizitarea orașului Winchester: turul orașului și vizitarea Catedralei și a Castelului Winchester.
Am acumulat  o experiență deosebită pe care o voi folosi în activitatea mea didactică prezentă și viitoare. Prin prezentarea beneficiilor pe care le oferă aceste cursuri de formare continuă, în cadrul școlii mele au mai obținut burse încă trei colege pe care le felicit. Pe colegii care nu au încercat încă o asemenea experiență îi îndemn  să-și depună candidaturile pentru termenele viitoare deoarece nu vor regreta. Le urez succes tuturor.

Principalele obiective turistice vizitate în perioada cursului: 


Bargate - Southampton

nBargate reprezintă o construcție în centrul orașului Southampton, Anglia. Construit în timpul normanzilor ca parte a zidului de fortificație a orașului, a fost principala poartă de intrare și ieșire înspre și dinspre nord.
Din moment ce Southampton este situat pe coasta sudică, a făcut ca Bargate să fie principala poartă a orașului. Această poartă a fost construită în 1180 d.Hr. din piatră și silex.  În mijlocul porții se află statuia lui George al III-lea.



Palatul Buckingham

Simbolul suprem al Palatul Londrei si al monarhiei britanice, Palatul Buckingham nu a devenit resedinta regala decat in 1837, cand regina Victoria s-a mutat aici de la Palatul Kensington. Situat la capatul celebrei promenade the Mall, edificiul este in prezent locuinta si principalul centru de activitate al intregii familii de Windsor. Cine are norocul sa ajunga in fata lui cu putin timp inainte de 11:30, poate urmari un spectacol deosebit: schimbarea garzii. Infanteristii cu tunici rosii si caciuli din blana de urs sunt renumiti pentru sobrietatea lor. Mai nou, fastuoasele cusme imblanite au fost inlocuite cu unele sintetice, din motive ecologice. Palatul Buckingham include 19 sali de festivitati, 52 de dormitoare regale si de oaspeti, 188 de camere pentru personal, 92 de birouri si 78 de bai. Apartamentele monarhilor se afla in aripa de nord, iar intre august si inceputul lui octombrie, cand familia regala paraseste cladirea, salile de festivitati sunt deschise pentru public.


Palatul Westminster

Cunoscut si ca palatul Parlamentului (unde isi desfasoara activitatea cele doua Camere ale legislativului  cea a Lorzilor si cea a Comunelor), acesta este unul din principalele obiective turistice ale Londrei. Turnul cu ceas, orientat spre Piata Parlamentului si Westminster Abbey si cunoscut de toata lumea sub numele de Big Ben, este emblematic pentru capitala britanica, figurand, practic, pe toate pliantele turistice ale orasului. Initial, pe locul acestui palat s-a ridicat, incepand din secolul al XI-lea, una din resedintele regale. Din aceasta s-au pastrat Jewel Tower, construit in 1365 ca trezorerie pentru Edward al III-lea, si Westminster Hall, o sala majestuoasa de receptii, cu plafonul din lemn. Restul cladirii a fost distrus in 1834, de un incendiu devastator, fiind recladit in stil gotic de catre arhitectul Augustus Pugin. In aceste corpuri noi ale palatului sunt tinute sedintele Parlamentului britanic. Cea mai frumoasa priveliste este cea din partea de sud a Tamisei, mai ales noaptea, cand cladirile din complexul Westminster sunt luminate feeric.




Trafalgar Square

Aceasta piata este considerata a fi centrul Londrei, fapt consfintit de placuta instalata intre Strand si Charing Cross Road, kilometrul zero de unde sunt masurate toate distantele oficiale in Marea Britanie. Aici se afla National Gallery, posesoarea uneia dintre cele mai vaste colectii de arta din lume, precum si un alt monument emblematic pentru englezi, Coloana lui Nelson, dedicata unuia dintre cei mai iubiti eroi nationali. Vesnic aglomerata, Trafalgar Square este scena favorita a londonezilor pentru evenimente majore precum alegerile, nuntile familiei regale sau intampinarea Anului Nou



Big Ben-ul


nBig Benul este unul dintre cele mai cunoscute branduri ale metropolei londoneze, dar si unul dintre cele mai mari si mai exacte ceasuri de pe glob, astfel incat nici o vizita la Londra nu este completa fara a vedea acest obiectiv. Desi numele de Big Ben este de multe ori atribuit intregului Turn cu Ceas (Clock Tower) care vegheaza partea nord-estica a Casei Parlamentului britanic din Westminster, el se refera mai mult la uriasul clopot de 13 tone din interiorul ceasului (care poarta numele celui care a comandat lucrarea, Sir Benjamin Hall). Turnul care gazduieste imensul ceas a fost construit in stil gotic de catre arhitectul Augustus Pugin si masoara aproape 97 m inaltime. Parta inferioara este construita din caramizi peste care s-a turnat o structura din piatra, iar partea superioara, reprezentand clopotnita, este lucrata in otel turnat. Ceea ce nu foarte multa lume stie este faptul ca turnul este putin inclinat spre partea nord-vestica (cu 220 mm) datorita modificarilor .



Observatorul Regal Greenwich


nSituat in conurbatia londoneza, la circa 8 km de centrul orasului, Greenwich este exemplu ideal de localitate mica de stat, dar mare la sfat. Pe aici trece meridianul de origine sau primul meridian, stabilit de Conferinta internationala de astronomie din 1884, in functie de care s-au fixat fusele orare. Astfel a aparut celebra formula GMT (Greenwich mean time)  ora inregistrata la meridianul zero.

Chiar dacă Observatorul Regal şi-a mutat echipamentul în afara Londrei după al doilea Război Mondial pentru zone mai puţin poluate, vechiul Observator Regal - fondat în 1675, şi acum făcând parte din Muzeul Marinei - are o colecţie impresionantă de telescoape şi alte instrumente astronomice. Vizitatorii pot să meargă pe primul meridian, care trece prin curtea observatorului.


Turnul Londrei

Principalul corp al acestuia, White Tower, a fost inaltat in timpul domniei lui Wilhelm Cuceritorul. Mai tarziu a fost completat cu mai multe ziduri, avand o inaltime de 31 de metri, si cu un sant de aparare. Turnul Londrei este inclus in grupul palatelor monarhice, desi nimeni nu l-a mai considerat astfel de pe vremea lui Henric al VII-lea. A fost inchisoare, menajerie si monetarie regala, iar acum adaposteste pretioasele bijuterii ale Coroanei, o colectie exceptionala de metale si pietre pretioase, fiecare dintre acestea din urma avand propria sa poveste. Numai coroana utilizata la ceremonia de numire a reginei Victoria, in 1838, include circa 3.000 de nestemate, majoritatea diamante si perle. Initial bijuteriile au fost pastrate in Martin Tower, insa, dupa o indrazneata tentativa de furt, comisa in 1671, au fost mutate in actualul corp al cladirii. In White Tower, la parter, mai poate fi admirata o vasta colectie de armuri si arme medievale. 




Tower Bridge

In ciuda aspectului sau medieval, Podul Londrei (sau Podul Turnului) si-a celebrat centenarul abia in iunie 1994. Ridicat pe un schelet metalic imbracat in piatra, el a fost construit intentionat in stil gotic pentru a se armoniza cu turnul din apropiere. Este celebru pentru enormele sale brate basculante, care se ridica pentru a permite trecerea vaselor mai mari. In prezent acest lucru se intampla destul de rar, insa pe vremurile cand traficul de pe Tamisa era foarte intens, bratele podului se inaltau de circa cinci ori pe zi.

 
n

nCatedrala Winchester  - Winchester,
 Anglia

Catedrala Winchester este una dintre cele mai mari catedrale din Europa si cea mai lunga structura gotica din Europa, fiind un obiectiv turistic foarte important si popular. Aici se gaseste si mormantul lui Jane Austin, dar catedrala a servit si ca décor pentru filmul Codul lui Da Vinci, turnat in 2005. Tot aici puteti vedea mormintele mai multor regi saxoni, precum William Cuceritorul.




nCastelul Winchester, din orașul cu același nume- comitatul Hampshire a fost construit în 1067 în perioada lui Henry al III-lea. Acum nu mai există decât Sala Mare care găzduiește un muzeu de istorie a orașului.





Prof. Liliana Șetreanu,
Grup Școlar Agricol ‘’Dr.C.Angelescu ‘’ Găești, Dâmbovița

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu